Skip to content

Ufópia – egy sci-fi novella: avagy lehetne így is

 • Istenekre, ez Timaiosz! Nahát! Jó látni újra! Azt hiszem 2500 éve is megvan, hogy utoljára találkoztunk! Jól nézel ki!
 • Üdv néked Kritiász! Ejha: bizony így van! És köszönöm! Az elmerengő arckifejezésed még a régi 🙂 Mily témát rág most épp elméd?
 • Csak a szokásos, a világ összefüggéseit 🙂 Épp filozofálgattam arról, hogy mit is hozott valójában az, hogy az emberiség egy ideje már nyilvánosság előtt is tud a földönkívüliek létezéséről.
 • Hm, na igen. Az biztos, hogy ezt még azért általánosságban nem sikerült feldolgoznunk. Nagy sokk volt ez 2020 novemberében, amikor bejelentették az első lehetséges bizonyítékokat. Azóta eltelt jó pár év, de még mindig fura az egész.
 • Igen, sok mindent megváltoztatott. Mint talán mindennek, ennek is van pozitív és negatív hozadéka.
 • Ezt hogy érted?
 • Nézzük, kezdjük a pozitívval: Tudod, nézőpontváltás. Előtte minden arról a koronavírus-pandémiáról szólt.
 • Ja igen, az kemény volt.
 • Nos, igen, de én most nem a halálozásokról beszélek. Az emberek tudatáról. Szomorú volt látni, hogy mi volt az egész hatása. A pandémia valós súlyosságáról még évtizedekig fognak vitatkozni. Viszont az egyértelmű, hogy a média világszerte csúnyán elbukott. Hihetetlen mértékű volt a pánikkeltés, a hisztéria táplálása.
 • No de hát figyelmeztetni kellett az embereket, hogy veszély van, nem?
 • Nem erről beszélek. A módról. Felelősséggel működő média tud másképp is figyelmeztetni. Felfogja és éretten kezeli, hogy a társadalomnak soha nem érdeke a hisztéria. De ez valami nagyon elborult működés volt – amennyiben nem volt szándékos – , nulla felelősségtudattal. És ennek megfelelően ez is lett a következménye: a társadalom javarésze ismét táborokra szakadt. Mintha nem lenne elég a politikai, vallási, egyéb törésvonalak traumája, most bejött ez is. És persze a világ kormányai és ellenzékeik is versengve használták az egész szomorú történést a saját érdekeiknek megfelelően.
 • Igen, emlékszem, nálunk Locrisban is félelmetes volt ez. Egész Itália nagy pofont kapott.
 • Az volt valójában a legfélelmetesebb, ami ennek hatására az emberek tudatával történt. Igazából a szokásos, de mégis szomorú volt ezt látni – ilyen mértékben – a XXI. században: az emberek teljesen elhitték a saját nézőpontjukat, és a bekapcsolt félelmek miatt olyan mértékben kötődtek hozzájuk, hogy egymás és saját maguk rémálmaivá váltak.
 • A maszk-vitára gondolsz? No de várj Kritiász, az előbb még a földönkívüliekről volt szó, ne terelődjünk el!
 • Visszatérek mindjárt, de ez ide tartozik. Maszk-vita: például. Odáig jutottak, egyébként akár nagyon is értelmes és gondolkodó, sőt, akár belső úton járó, jóravaló emberek, hogy nem vették észre, és gyűlölködésbe kezdtek. Támogattak volna szó szerinti erőszakot is, mert voltak, akik másképp gondolkodtak, mint ők.
  Sajnos folytatódott, amit már a politikában is megfigyelhettünk: gyűlölködés. Nem értve azt, hogy a másik ember világképe nem ugyanolyan, mint a miénk, de ettől még nem feltétlenül ostoba vagy gonosz. És ez a legnagyobb bukás ebben a történetben. Sokkal nagyobb a fontossága, mint az egész pandémiának.
  A történelem szinte összes pogromja így kezdődött. Nem gonoszok mészároltak le tömegeket. Hanem akik elhitték, hogy igazuk van, és a bennük dolgozó félelem és meggyőződés elhitette velük, hogy a célpontjaik gonosz vagy alávaló emberek. És ami még nagyobb baj, hogy elhitték, hogy joguk van erőszakra. Nekik, az “igazaknak”. Így, amit tettek, már fájdalmasan gonosz volt, de nem látták meg, csak maximum utána, hogy elbuktak.
  De ez elbukás akkor is, ha nem kerül sor fizikai erőszakra, csak verbálisra. Igazából maga a tudat eltekeredése egy bukás. Persze jelenlegi tudatszintünk aligha segít abban, hogy ezeket elkerüljük. De mégis, mi tanúi vagyunk a saját bukásunknak, épp elég az. Ahogy Szókratész barátunk mondta: “a lélek nem szándékosan, hanem tudatlanságból megy a bűn után.”
  És ez a tudatlanság legmélyen arról szól, hogy nem érzi/érti az ember az egységét önmagával, a másik emberrel (akit épp erőszakosan a saját elképzelése szerint szeretne kényszeríteni) és a világgal (amivel megállás nélkül ezt az erőszakot teszi). Pedig ott ez az egység, meg lehet érkezni – amennyiben (!) elengedjük ezt a félelem alapú erőszakolását a külső tükörnek.
 • Kritiász, ezt a haragnélküliséget most nagy mellénnyel mondod, de közben meg te is belementél ebbe párszor a politikában, és voltak olyan kijelentéseid, lépéseid, amikkel joggal kivágtad a biztosítékot másoknál!
 • Igen, ez így van. És piszkosul fájt, amikor ráébredtem erre. És pont ezért nem is akarom vagy tudnám már így lenézni azokat, akik beletévednek ebbe a zsákutcába, mert nagyon könnyű erre az útra lépni, észre sem vesszük, és már csúszunk egyre mélyebben le rajta. És ott nincs fény, vaksötét van. Szóval tanultam belőle remélem, igyekszem nyitva tartani a szemem, és a daimónomra hallgatni. Mert még ha értelmes meglátásaim is voltak, a haraggal és ezzel a fajta nézőponttal akkor is csak magamat veszítettem épp el. És nehéz visszabillenni, a legtöbb ember észre sem veszi sajnos a fonákját ennek a működésnek.
 • Szóval akkor most a maszk-pártiakat szólod le?
 • Dehogyis: őket is, és azokat is, akik meg őket ekézték. Nézőpontok. A maguk bizony saját logikai és érvelési univerzumukban. Ráadásul a legtöbben észre sem vették, hogy nem ugyanarról beszélnek. Az egyik felelőtlennek titulálta a másikat, mert az nem akart maszkot hordani, és ezzel a saját érvrendszerében, hiedelemvilágában másokat veszélyeztetett ostoba és galád módon.
  Míg a maszknak ellenállók legnagyobb többsége valójában a társadalmi következmények, feltételezett háttérfolyamatok miatt nem tudott beleegyezi ebbe az egészbe, másról beszéltek. Legtöbbjüknek nem a maszk volt a hiedelemviláguk fókusztémája, pusztán csak egy felszíni szimbóluma az antidemokratikus folyamatoknak. Ők meg emiatt birkának, hiszékenynek, manipuláltnak tartották a maszkért küzdőket.
  Egymást minősítették, káromolták, átkozták, ostobának, felelőtlennek vagy épp erőszakos agymosottnak titulálva a másikat. És mind elbukott. Emberségében, tudati útjában. Mint anno én a politikában. Mert nem ez volt a lényeg. Hanem hogy a reakcióink merrefelé viszik az emberségünket, a tudatunkat, egyéni és kollektív tudatszintünket.
 • Ó, azt hiszem értem! De azért ezt azt gondolom, nem igazán fogod tudni elmagyarázni, túl elvont, és a legtöbb embernek még nem szempont, szimplán nem tartják fontosnak, sőt akár létezőnek ezt a dimenziót.
 • Tudom. Ez ilyen, már elengedtem a görcsöt. Ha valaki megérti, tudtam segíteni. Akik még nem, talán elültetek egy magot vele a tudatukban, de ez már onnantól az ő történetük. Aztán persze: amit mondok, az is csupán csak egy világkép, vélemény. A világ majd úgyis eldönti, hogy merrefelé halad.
 • Stimmt. No de mi a helyzet az alienekkel, ill. a pozitív-negatív következményekkel? Mondd már!
 • Jól van. Szóval itt a lényeg: a 2020 novemberi belebegtetése a földönkívüli életnek hirtelen áttematizálta a köztudatot. Külső nézőpontot adott, és enyhített az általános háborgásokon. A kormányok és az ellenzékek is visszavettek, és az általuk irányított propaganda-média is emiatt etikusabb működést kezdett el megvalósítani – legalábbis a Covid19 kapcsán. És szépen, csendesebben, emberibben lett kezelve ez a helyzet. Végre letisztult a helyére a kérdés, a megfelelő súllyal vitték tovább a rendezést.
  És emellett elkezdődött egy nagyon izgalmas időszaka az emberiségnek. A hagyományos kulturális, vallási, politikai törésvonalak enyhülni kezdtek, persze nem oldódtak ki, de látványos volt, hogy hatással van az emberiség tudatára, hogy: nem vagyunk egyedül. Megfelelő időzítés volt.
 • Ezt hogy érted? Szerinted szándékos volt az időzítés? Már korábban is tudtak volna róluk?
 • Nézd, nekem sok minden erre mutatott, őszintén szólva el tudom képzelni. Persze állítani erős lenne.
 • Mik mutatnak erre? Azért ez eléggé konteós dolog, nem?
 • Az, tudom. De inkább “kontentó”. Hm, hosszú, inkább elküldöm e-mailben.
 • Legutóbb még egy szolgát küldtél tekercsekkel, ez mókás így.
 • Igen, vannak előnyei a korok haladásának 🙂
 • De azt mondod, hogy negatív hatásokat is hozott ez az egész. Mikre gondolsz?
 • Bár a belső konfliktusokat és az általános pánikállapotot kioldotta valamennyire a bejelentés, és az utána még abban az évben és a következőben egymásra érkező bejelentések, bizonyítékok, és ezzel az emberek tudata jobb állapotba került, de természetesen keletkezett egy új fajta megzuhanás.
  Egyrészt a különböző egyházak, illetve vallási közösségek nagyon nehezen vették a lapot. Viszont érdekes mód ez mégsem okozott akkora kettészakadtságot és tudati válságot, mint a pandémia keltette félelem, és bekapcsoló erőszakos tendenciák. Ráadásul megingatta az emberek hitét úgy általában a vallási dogmák irányában, ez meg nagyon hasznos volt, ideje volt ide felnőni.
  Nem mindenkinek sikerült nyilván, de a nagy többségnek nyitottabb lett a tudata, nem vakhittel haladt tovább már. És ez alapvetően nagyon jó reformokat kényszerített a bekövült egyházakra. Persze bizonyos meghatározó kormányok itt is félelemkeltésre használták, és új ellenségképet mutattak fel az emberiségnek, állítva, hogy fenyegetnek minket. És természetesen ezt is elhitte az emberiség, ismét független gondolkodás nélkül.
  Úgyhogy mint egy kis harcipocok igyekszünk keménygyerekké válni, egy épp hogy a bolygójáról kimászott fajként. Nem épp elegáns belépő az intergalaktikus mezőnybe. Sajnos nyilván így a fegyverkezés is belendült világszerte, nyakló nélkül vághattak bele a kormányok és a katonai szövetségek a fegyver fejlesztésekbe. Ez részben hatalmas visszaesés egy civilizáció tudatosságában, civilizáltsági fokában, másrészt viszont mindig katalizálja a technológiai fejlődést is, aminek azért lehet haszna máshol is. Vagy épp nem, de mindegy, ez már nagyon más téma, majd máskor. Van azonban egy ennél sokkal keményebb oldala is a dolognak.
 • Gondolom a környezetre célzol?
 • Igen, is. A hidegháború elhozta az űr-korszakot, de aztán igazi versenyhelyzet nélkül lecsillapodott az államok errefelé érdeklődése. Aztán 1995 körül, majd még durvábban 2019-ben, az ENSZhez tartozó IPCC drasztikus jelentései révén kiderült az egész világnak, hogy nagyon nagy a baj: a klímakrízis és az ökoszisztémaösszeomlások miatt nagyon komoly esély van rá, hogy még ebben az évszázadban lakhatatlanná válik bolygónk, addig meg olyan tömeges migrációs-háborús konfliktus-szomjúság-éhínség folyamatok indulnak el, amik nem csak megrengetik, de nagy eséllyel össze is rombolják eddigi civilizációinkat, életmódunkat.
  Az egyre-másra érkező független kutatások csak egyre inkább alátámasztották a helyzet komolyságát, döbbenetes eszkalálódási kilátásait. Persze az anyagilag ellenérdekelt olajipar és egyéb szereplők és politikusok igyekezték megcáfolni ezeket az információkat. Mivel a legtöbben képtelenek voltak szembenézni a helyzettel, nem tudnak mit kezdeni az exponenciális változás működési mechanizmusából fakadó jelenlegi ál-biztonság illuzórikusságával és a cselekvés szükségességével. Ezért szépen hagyták, hogy elaltassák őket a rövidtávban gondolkodó, profitorientált lobbicsoportok.
 • És a populista, önhaszonra törekedő kormányzatoknak nem érdeke, hogy fellibbentsék az illúzióról a fátylat.
 • Nem, nagyon nem. Persze az emberek, pláne tömegek felfogóképessége irtó lassú, de nem béna. Vagyis szép lassan beérkezik a megértés, hogy mekkora is a baj. Akkor persze már késő lesz bármit változtatni.
 • Elkerülhetetlen az összeomlás szerinted?
 • Te magad mondtad el a világ természetéről tartott beszédedben korokkal ezelőtt, hogy nem, nem így működik a világunk. Jöhet még sok minden: ennél sokkal keményebb fertőzések, vagy kapkodva összerakott oltások, amik miatt alaposan visszaesik a népességszám, vagy épp természeti katasztrófák, vulkánkitörések, meteorit-becsapódások, az elektromos hálózatainkat szétégető napkitörések stb. amik kilendíthetik mostani rém depresszív pályájáról világunkat.
  Vagy bevezetik a riadt tömegeket a virtuális térben való működésre és gyarapodásra, ezzel visszafogva a fizikális tér rombolását. Majd meglátjuk. De ezekkel persze nem lehet számolni, viszont az emberek ébredő és tömeges – jelenlegi politikai és gazdasági berendezkedésünket megrengető – ellenérzéseivel igen, ha nem történik valami. Szóval célszerűbb más eszközökhöz nyúlnia a bármilyen jellegű hatalmon lévőknek.
 • A Bill Gates-es vakcina konteóra gondolsz?
 • Tudja Athéné, hogy mi a valóság emögött. A helyzet az, hogy simán lehet, hogy baromi nagy baromság, és árnyékra vetődés az egész, és semmi sem igaz belőle, és csak annyi a valóság, amennyit láttunk. De az is lehet, hogy részben vagy akár teljesen is stimmel az elképzelés. Azt hiszem, ezt egy ideig még nem fogjuk tisztán látni.
  De az biztos, hogy bármelyik irányban meggyőződésesen hinni, az egyelőre szűk tudati hozzáállás, önlekorlátozás, úgy hívják, vallás, és nem egzakt tudás, mindegy melyik irányban hisz az ember. De nem, nem erről akartam beszélni. Hanem amire az elején céloztam: hogy pont ekkor lettek felfedve a földönkívüli, ráadásul értelmes és fejlett élet első bizonyítékai. Van esély rá, hogy régóta tudtak róla bizonyos körök és kormányok, de pont ekkorra döntöttek úgy, hogy itt az ideje a nyilvánosságnak.
 • Oké, de mire jó ez?
 • A pandémia-élmény nem tud túl sokáig slágerlistás lenni. Mert nem így van összerakva az emberi psziché. Elég gyorsan tör utat magának az élet (persze ezt sokan hülyeségnek címkézik, de valójában csak az emberi természet, tudat velejárója: élni, tapasztalni van itt a tudatunk ezen a síkon, épp ezért nem tud menni túl sokáig valamilyen korlátozó buli, anélkül, hogy gyorsan ráunnánk).
  Mivel ez nem egy ebola-járvány, nem fekszenek az utcán hullák tömegesen, nem tudja túl sokáig kiváltani azt a pánikos-görcsös reakciót, amit most sikerült sokaknál. Egyszerűen a rettegő-önkorlátozó ego elfárad. Ami marad nélküle az meg élni, tapasztalni akar, természete szerint a szabadság, boldogság és megismerés irányába indul. És ha ez eljön – márpedig elkerülhetetlen -, utána viszont nem lesz hirtelenjében más, amivel el lehet terelni a figyelmet a fejlett gazdaságú országokban a klíma- és ökoszisztéma kérdésekről.
  Hiszen ezeken a területeken még nem annyira nyilvánvaló és ellehetetlenítő az entrópia hatása. És így új perspektívák nyílhatnak ki: új, az emberiség lehetőségeit mostani tudásunkkal elképesztő szintre emelő technológiák, galaktikus szövetségek, a Mars vagy távolabbi bolygók terraformálása, kolonizálása, és akár még elképesztőbb célok. Az emberiség jövője. Egy új lehetőség, az emberiség történelmének az eddigi egyik legjelentősebb lépése.
  És ezért be lehet áldozni ezt a bolygót, hiszen most már látni, hogy van hová továbbmenni, hogy az emberiség fejlődése ezen a bolygón túl mutat. Szóval szédületes technológiai fejlődés, magasztos célok propagandája, jövő, a cél érdekében elcsitult lokális és nemzetközi konfliktusok. Nagy faji összefogás. Jól hangzik, nem?
 • Valóban. Lenyűgöző az egész.
 • Nos, nekem nem teljesen. Csak tegyél fel magadnak kérdéseket Timaiosz: az elsődleges új cél: versenyben az idővel (ketyeg a Föld órája, és lassan éjfélhez érünk) új bolygó(k) kolonizálása. Ennek érdekében az egész planétán eltorzultak a demokratikus működések – persze ezek már a pandémia idején is problémásak voltak. A nagy cél igazolja a szigorú válságintézkedéseket. Amit persze mindig segítenek betartatni az önjelölt szabály-betartatók.
  A bolygónk kizsákmányolása csak még nagyobb és felelőtlenebb szintre emelkedett. Emellett már nem lehet igazi erőfeszítések mellé megfelelő tőkét, diplomáciát és tömegeket vonzani, hogy rendbetehessük ezt a bolygót. Már nem olyan trendi. Mindenki a jövőben van tudatban, más bolygókon, az a trendi.
 • No de hát végülis arrafelé lesz a kiút nem?
 • Valóban? Még a covid-pandémia hatására sem esett vissza a népességszám – vajon mennyire reális az, hogy sok milliárd ember költözik majd át bárhová is?
 • Nem, igazad van. Csak nagyon kevesek, kiválasztottak. Egy új kvázi-árja koncepció mellett: genetikai vizsgálatok, IQ, tudás, készségek. Ráadásul ezek jó részét alapvetően meghatározza a háttér, a felmenők háttere, társadalmi státusza stb. A többiekre meg itt vár a pokol. A gyerekeinkre.. Basszus..
 • Igen, így.
 • Neeem, ez nem lehet így Kritiasz, ez tuti csak kitaláció.
 • Nem tudom Timaiosz. Ükapámnak elmondta Solón, amit Egyiptomban hallott arról a különleges régi birodalomról, kontinensről, Atlantiszról, ahonnan az egyiptomiak származtatták első uralkodóikat és kultúrájukat, tudásukat. Hiába beszélgettünk róla 2500 éve, Platón öcsénk még le is írta, még most sem tud vele mit kezdeni a világ, ugye?
  A nézőpontunk teremti a valóságunkat, szóval kíváncsi vagyok, mi fog beleférni a valóságomba idén. No mindegy is, megyek a Magyar Nemzeti Űrhajógyárba, alkalmaznak filozófusokat is panelek szereléséhez. Vigyázz magadra Timaiosz, majd egyszer újra! Az e-mailt meg elküldöm este, benne azokkal a történésekkel, amikből szerintem látszik egyfajta beérése a jelenlegi helyzetnek. Vigyázzanak rád jókedvű istenek Barátom!
 • Legyenek veled is Kritiasz!

from: Kritias apo Athína kritias.logos@iatlantidaitanyperochi.grto: Timaios di Locris timaios.locris@naturadelmondo.itdate: 15 Oct 2028, 18:02
subject: Epicuros eléggé képben volt, jó srác

Drága Timaiosz,

küldöm az általad kért történéslistát. Ezek nem feltétlenül függnek össze, lehet, hogy csak korreláció az egész, de érdemes végigfutni rajta:

i.e. 6-3.000: A védák szent iratai legrégebbi részében, a Rigvédában sokféle űrjárműről, gyarmatbolygókról, atombombákról, földönkívüliekről és egyéb dolgokról írnak, a mai kor tudósait igencsak zavarba hozva.

1947.06.24.: a washingtoni Mt. Reiner felett repülve Kenneth Arnold pilóta furcsa, csészealj formájú repülő objektumokat észlelt formációban repülni a levegőben, és ennek részletei hamarosan a nyilvánosság elé is kerültek (ezután vált a köznyelv részévé a repülő csészealj kifejezés). Történetét megerősítette, hogy vele nagyjából egy időben egy Mt. Adamsen tartózkodó talajkutató is ugyanerről számolt be, tőle függetlenül. A vizsgálatok során a légierő nyomozói mind a pilótát, mind a talajkutatót megbízható tanúnak találták, akik legjobb meggyőződésük szerint igazat állítanak, de elintézték a történést annyival, hogy délibábot láttak.

1947.07.08.: két héttel később Roswellben (Új-Mexikó, Egyesült Államok) egy juhlegelőre zuhant egy nagy méretű repülő tárgy, amit számtalan szemtanú látott. A katonaság nagy gyorsasággal és meglepően nagy létszámmal kivonult, és elszállította a maradványokat. Első körben a helyi légierő egyik tájékoztatási tisztje, Walter Haut arról számolt be egy sajtónyilatkozatban, hogy az 509-es bevetési egység egy “repülő korong” maradványait tárta fel a helyszínen.
Viszont már aznap Roger Ramey tábornok közreadott egy javítást, miszerint egy időjárási ballon roncsait találták valójában a helyszínen a kivonuló egységek. Az addig kiszivárgott információk alapján mindazonáltal elindult egy közhiedelem amerika szerte, hogy UFO-roncsról volt szó. 1994-ben a Mogul-terv nyilvánosságra hozásánál már akképp nyilatkozott a légierő, hogy valójában szovjet atomrobbanásokat távolsági mikrofonokkal figyelő kémléggömb roncsai voltak ezek.
Ugyanitt, Roswell mellett, nem sokkal később furcsa formájú lezuhant holttestek elszállítására is felfigyelt a környékbeli lakosság. Ezt a légierő az OHD kutatás során direkt ledobott dummykkal és pórul járt katonák holttesteivel magyarázta meg.

1948.: Ezen események hatására és a közvélemény megnyugtatása érdekében vette kezdetét az USA kormánya által indított híres Project Blue Book (kezdetben Operation Sign), amiben egészen 1969-ig rögzítették Egyesült Államok szerte az UFO-észleléseket. Ezen észlelések 94%-ánál sikerült beazonosítani, hogy milyen légköri vagy technológiai háttere van a jelenségnek, 6%-a viszont azonosítatlan maradt. Ezután évtizedek teltek el, és sok-sok észlelés, kutatás, állítás és cáfolás történt, de nem léptünk előrébb a témában.

1996.07.8-19.: Genfben megtartják a 2., de valójában első lényegi deklarációkat hozó klímacsúcsot. Ami döntést hoztak, azon kívül, hogy elfogadták az IPCC 2. összefoglaló értékelését az az volt, hogy visszautasították az egységesítését a klímavédelmi lépéseknek, a rugalmasság jegyében.

1997.12.: a 3. klímcsúcson elfogadták az ún. Kiotói egyezményt (Kyoto-protocoll), ami bizonyos országoknak előírta átlagban az 5,2%-os üvegházhatású gázkibocsájtás csökkentést. Ezen felül létrehozta a káros gázok kibocsájtási kvótájának kereskedelmi rendszerét. Clinton hiába írta alá az egyezményt, az amerikai szenátus elutasította annak ratifikálását. A Bush-kormányzat 2001-ben el is utasította annak betartását. Ezt a kibocsájtás-business modellt az EU 2005-ben lekövette egy saját CO2 kvóta kereskedelmi rendszerrel.

2013.08.16.: Hivatalosan elismerik az 51-es körzet (Area 51, Nevada) létét. A 2. vh után hozták létre a legszigorúbb titoktartás mellett, hivatalosan azért, hogy az itt folyó kutatások segítségével tartsák fent az USA légi világelsőségét. Kísérleti repülőgépek és fegyverek fejlesztése és tesztelése a központ elsődleges célja, viszont egészen 7 évvel ezelőttig még a létét is tagadta a mindenkori kormány, miközben számtalan beszámoló és képfelvétel számol be nagyon furcsa légi járművekkel való találkozásokról ezen a területen.

2015.12.12.: A Párizsi Klímacsúcson elfogadják a Párizsi-egyezményt, ami globális kibocsájtás-csökkentést írt elő 2020-tól. A világ károsanyag-kibocsájtásának 55%-át előállító 55 ország csatlakozott az egyezményhez, annak 2016-os hatályba lépéséig. Emellett hosszútávú céljaként azt határozta meg, hogy az átlag-hőmérséklet emelkedést a világban 2C alatt igyekszik megtartani (a preindusztriális állapothoz viszonyítva). És törekszik arra, hogy sikerüljön a 1,5C-os határon belül maradni. Donald Trump 2017 júniusában bejelentette, hogy az USA visszavonja csatlakozását a Párizsi-egyezményhez, illetve annak céljaihoz.

2017.05.28.: Robert Bigelow milliárdos, a NASA egyik fő partnere a könnyűszerkezetű űrhajók, rakétahajtóművek és egyebek fejlesztésében, az egyike azon keveseknek, akik minden belső információval rendelkeztek, nyilatkozatában úgy fogalmaz: “Teljes mértékben meg vagyok győződve, hogy léteznek földönkívüliek, és hogy folyamatosan látogatják, a jelenben is a földet.”

2017.12.11.: Donald Trump aláírta az Artemis program engedélyezését. A program egyik célja, hogy újabb férfi kíséretében az első nő is Holdra léphessen 2024-ben. Emellett a nagyobb súlyú célok: hogy a Mars biztonságos beépítéséhez megtegyék az első lépéseket, valamint hogy fenntartható, innovatív és olcsó legyen a holdutazás. Továbbá olyan szabályokat ír elő, amelyek támogatják a világűr közösségi vagy magáncélra történő felfedezését. Ez rendkívül fontos ahhoz, hogy biztonságos környezetet teremtsenek az űr hasznosítása iránt érdeklődő vállalkozók számára.

2017.12.16.: A New York Times által kiderített és nyilvánosságra hozott információk alapján még október hónap során kiderült (és utána hivatalosan is elismerték az érintett hatóságok), hogy a Pentagonban valóban létezik egy Haditengerészettel és CIA-val közös titkos ufókutatási programjuk (2012-ben azt állították, hogy megszüntették az ilyen jellegű vizsgálatokat), évi 22 millió dolláros költségvetéssel. A program 2009-es Pentagon-jelentésében azt írják: “Amit eddig sci-finek tartottunk, az mostantól tudományos tény… és az Egyesült Államok nem képes megvédeni magát azoktól a technológiáktól, amikre bukkantunk a lezuhant azonosítatlan repülő tárgyak vizsgálata során.”
A programban dolgozó vezető tiszt (Luis Elizondo) határozottan kijelentette, hogy véleménye szerint sok vizsgált anyag és szerkezet biztosan nem más országok vagy akár az USA által készített tárgyak.
Hogy elkülönítsék a popkulturálisan sokszorosan terhelt UFO szótól tudományos megfigyeléseik tárgyát, innentől a brit UFO-program kifejezését veszik át: UAP (Unidentified Aerial Phenomena). Ezentúl a katonai UFO kutatások tehát UAP-kutatások név alatt futnak az Egyesült Államokban is.

2018.04.10.: Gavin Schmidt, a NASA Goddard Intézetének klímaelemzője és Adam Frank, a Rochesteri Egyetem fizika és csillagász professzora a Szilur-hipotézis kidolgozói szerint óvatosnak kell lennünk, amikor azt feltételezzük, hogy modern civilizációnk a legfejlettebb, amely valaha megvetette a lábát ezen a bolygón. Érvelésük szerint csupán mintegy 300 éve rendelkezünk ipari társadalommal, de közel 400 millió éve található bonyolult élet a szárazföldön.

2019.05.07.: Az Amazon-alapító Jeff Bezos bemutatja Blue Origin vállalatának új holdraszálló kompját a Blue Moont (és egy új rakéta hajtóművet is).

2019.05.12.: Az IPCC világot felforgató jelentése napvilágot lát. A lényeg a személyesen elmondottak, drága Timaioszom, hatalmas a kihívás, és nagyon gyermek még az emberiség ehhez.

2019.08.29.: Donald Trump az új Űrparancsnokság indításakor a következőképp nyilatkozott: A következő háború helyszíne az űr lesz, és azt gondolja, hogy ez már mindenki számára egyértelmű. Amit kiemelt emellett, hogy ahogy létezik önálló haderőként a Légierő, úgy a cél egy önálló Űr-erő létrehozása.

2019.11.28.: Magyarország kormánya bejelenti, hogy 2024-re Oroszországgal együttműködve magyar űrhajóst szeretnének feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra, ennek várható költsége 7-10 milliárd Forint.

2019.12.03.: Az Exeteri egyetem a Nature tudományos folyóiratban megosztotta mérései eredményeit: a klímaváltozás kritikusnak tartott fordulópontjainak több mint a fele már bekövetkezett, túl vagyunk 9 ún. tipping pointon. Ez konkrétan azt jelenti, hogy esélytelennek tartják a 1,5C-alatt maradást, láncreakcióban már alig elkerülhetőnek látják a 3C hőmérséklet emelkedést, ami a civilizációnk összeomlását eredményezheti, ha nem cselekszünk azonnal.

2020.04.07.: Donald Trump elnöki rendelettel bírálta felül az eddigi nemzetközi, ill világűr jogot: Az azóta Artemis-egyezmény névre hallgató lépés, amelyet több ország is aláírt, megengedi, hogy határokat húzzanak a Holdon, pedig eddig semleges, nemzetek feletti területnek számított.

2020.04.27.: A Pentagon hivatalos nyilatkozatban hivatalosan megosztott 3 olyan videót (2004 és 2015-ből), melyek korábbi (2007 és 2017) engedély nélküli kiszivárogtatások során már kikerültek a nyilvánosság elé. Ebben a nyilatkozatban elismeri, hogy ezek a felvételek valósak, és az eddigi vizsgálatok után is valóban azonosítatlan repülő tárgyakat rögzítettek rajtuk a kamerák.

2020.05.29.: A magyar kormány megerősíti elkötelezettségét a magyar űrprogram mellett. A pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére létrehoztak egy átfogó nemzeti űrstratégiát, amellyel növelni szeretnék a magyar cégek szerepét a szektorban. Mivel az űrkutatást a jövő iparágának tekintik, az helyet kapott a válságból való kilábalást segítő stratégiai gazdasági programban is, így a kormány jelentős forrásokat csoportosított át az iparággal foglalkozó cégek számára. Magyarország elkötelezettsége jeleként megkétszerezte hozzájárulását az Európai Űrügynökség költségvetéséhez.

2020.06.28.: amerikai szenátorok egy csoportja, élükön Richard Blumenthal szenátorral azt hozta nyilvánosságra, hogy hivatalos és bizalmas tájékoztatást kaptak a haditengerészet és földönkívüliek találkozásairól, és erről tudomásuk szerint Trump elnököt is tájékoztatták. Egy nyilvános meghallgatáson akképp fejezte ki magát a szenátor, hogy “a legfontosabb adatok nem kerültek még napvilágra (mivel titkosítva vannak), és itt az ideje, hogy ezeket megosszák végre az emberekkel”. És hogy “az amerikai embereknek ötlete sincs, hogy mekkora léptékű a fenyegetés valójában. És bár az ellenfeleink tudják, hogy mi tudunk róluk, mégis az amerikai embereknek fogalmuk sincs az egészről. A fenyegetés sürgős és növekszik.”
Ebbe a fenyegetésbe a szenátor beleértette Kínát és Oroszországot is. Továbbá hozzáteszi ő is, hogy fontos létrehozni egy új űr-haderőt. Egy másik nyilatkozatában megerősítette, hogy eddig célzottan nem tájékoztatták ezekről a dolgokról a közvéleményt, a tömegpánik elkerülése végett.

2020.07.20.: Az Egyesült Arab Emírségek is űrprogramba vág: fellövi Mars-szondáját, mely orbitális pályáról fogja tanulmányozni a vörös bolygót.

2020.07.23.: Kína a Tianwen 1 programja keretében fellövi a felszínjárót és orbitális megfigyelő egységet is tartalmazó Mars-szondáját (érkezése várhatóan 2021 február, Marsra szállás: 2021. Május), egyúttal nyilvánosan is beszáll az újabb űr-(Mars)-versenybe. 2003-ban járt először kínai űrhajós az űrben, azóta 2 holdjárót küldtek a Holdra és 2022-re készül el a Föld-orbiton száguldó űrközpontjuk. Behozták a lemaradást.

2020.07.31.: Elon Musk, az amerikai űr- és Mars-program egyik kulcs-embere, egy twitter bejegyzésében (némi vicces diplomáciai és tudományos vihart kavarva) azt állította, hogy “Egyértelmű, hogy az űrlények építették a piramisokat”. Ő egy milliárdos, aki bár kifejezetten egyedi és abszolút unortodox módon végzi a dolgait, de remekül lát rá arra, hogy mi lesz forradalmi és jövedelmező a közel- és távolabbi jövőben is.
Ennek megfelelően nagyon elgondolkodtató, hogy idén május 1-én szintén a Twitteren bejelentette, hogy megszabadul majdnem minden fizikai tulajdonától, pl eladja a házait (nagyjából 100 millió dollár értékben) stb. Úgy indokolta döntését, hogy még szabadabb szeretne lenni, hogy a fizikai világ ne húzza le, és teljes mértékben a Marsnak és a Földnek tudja szentelni a figyelmét. Miközben az is kiderült, hogy újabb babát várnak feleségével.

2020.08.07.: Oroszország majd egy évtizedig az egyetlen ország volt, ami tudott szállítani űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra, de ez nemrég megtört a Musk féle SpaceX 2020. július végi bravúra révén. Némi diplomáciai botrány után (miszerint Oroszország 2020. áprilisában szatellit-pusztító űrfegyvert tesztelt, ezzel fenyegetve minden más országot az űrben), most a Romcosmos vezetője (Dmitry Rogozin) bejelentette, hogy prioritásba teszik, hogy lecseréljék a Soyuz-2-t egy modernebb és az amerikaiéknál is hatékonyabb legénységszállító rakétára, és hogy visszatérnek a Vénuszra is (eddig egyedül a Szovjetúnió tudott eljuttatni szondát a Vénusz felszínére, 1972, ’78, ’81 és ’84 során), kifejezetten azért, hogy tanulmányozzák annak viszonyait (forró, szinte csak széndioxidból álló légkör stb.), és hozzanak vissza a Földre kőzetmintákat, mert így remélnek megértéseket, hogy hogyan lehet védekezni a klíma-katasztrófa ellen, ill. hogy mi várható majd itt a Földön az évszázadunk során.
Az űrügynökség vezetője lamentált azon nyilatkozata során, hogy milyen nehéz a helyzetük, a folyamatos költségvetési korlátozások miatt, viszont a futó és megvalósulásra bejelentett projektek azt mutatják, hogy nem ez a teljes valóság. Pl. bár most a Vénusszal kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy érdekesebb planéta, mint a Mars, a valóság az az, hogy folyamatosan törekednek ők is megvetni a lábukat a vörös bolygón. A kínaiakkal és az Európai Űrügynökséggel is közös missziókba vágott és vág bele Oroszország a Mars felszínének elérésére, ExoMars programjuk keretében. És 2025-től Luna-Glob programjukban robotizált Hold-expedíciókat indítanak.

2020.08.04.: A Pentagon hirtelen újabb szervezetet (UAPTF) állít fel a Haditengerészet égisze alatt az azonosítatlan légi jelenségek vizsgálatára.

2020.08.24.: A Science Alert hírt adott arról, hogy a világűrből érkező, menetrendszerűen ismétlődő rádiójeleket tanulmányoznak 2017 óta a Max Planck Rádiócsillagászati Intézetben és vele szimultán a Manchesteri Egyetemen és kínában a Kínai Nemzeti Asztronómiai Obszervatóriumban is.

2020.09.14.: A Nature Astronomy tudományos folyóiratban amerikai és brit kutatók közzé tették, hogy viszonylag nagy mennyiségű foszfint, azaz szervetlen foszformolekulát azonosítottak a Vénusz légkörében. A szakemberek nem találtak olyan kémiai folyamatot, amely a Vénusz esetén egyértelműen meg tudná magyarázni a talált foszfin mennyiségét pusztán kémiai folyamatokkal. A foszfint a csillagászok potenciális életre utaló kémiai jelként tartják számon. A kutatók szerint a felfedezés akár arra is utalhat, hogy szélsőséges környezeteket elviselni képes mikrobák élnek a Vénusz felső légrétegeiben. Megerősítve még nem volt ekkor.

Aztán jött 2020. novembere. A többi már történelem.

Ahogy azt hiszem, mi is. Legyen szép neked a világ Timaiosz, Posszeidón jószándéka vezesse hajód!

Barátod, Kritiász

Tetszett, amit olvastál? Oszd meg ismerőseddel!